SP 2006

Vsaki dve leti Mednarodna zveza za šolski šport – ISF organizira Svetovno prvenstvo gimnazij v rokometu. Letos je bilo v Sloveniji zanimanje za odhod v Francijo veliko, tako da smo morali odigrati kvalifikacije.

Ekipa deklet gimnazije Ljubljana Šiška si je z zmago nad ekipo 1. gimnazije v Celju priigrala vozovnico za Svetovno prvenstvo.

V večernih urah, 23.03.2006, smo se z avtobusom odpravili na pot. Po 20 urah vožnje smo končno prispeli v Limoges. Pred nami je bil naporen teden.

Žreb nas je uvrstil v skupino skupaj z gimnazijkami iz Nemčije, Poljske, Izraela in Srbije ter nam določil 4 tekme v dveh dneh.

Po zaključenem tekmovanju v skupini bosta prvi dve uvrščeni ekipi v skupini v nadaljevanju igrali za uvrstitev od 1. do 8. mesta, tretje in četrto uvrščeni ekipi za uvrstitev od 9. do 16. mesta, peto uvrščena pa za 16. do 20. mesto.

Prvi dan, t.j. 25.03.2006, smo se v dopoldanskem času najprej pomerile z Izraelkami, katere smo prepričljivo zmagale z rezultatom 34 : 17. To nam je bila velika vzpodbuda za nadaljnje tekme. Popoldan nas je čakala tekma s predstavnicami Srbije. Tudi one nam niso povzročale velikih težav. Tekma se je zaključila z rezultatom 33 : 22 v našo korist, priložnost za igro pa so dobile vse igralke.

Drugi dan tekmovanja, 26.03.2006, je za nas bil najbolj neugoden, kajti čakali sta nas dve težki tekmi, med njima pa smo imeli le 2 uri časa za kosilo in počitek.

Prvo tekmo, proti Poljakinjam, smo ves čas izgubljale, lovile rezultat in šele 10 sekund pred koncem prvič uspele povesti z 21 : 20 in s tem rezultatom tudi zaključiti tekmo.

Tri tekme, tri zmage! Krasno, vendar še preden smo se dobro zavedale uspeha, že smo ponovno bile na parketu. Tekma proti Poljski nam je pobrala veliko moči in prvi znaki utrujenosti so se začeli kazati že v uvodnih minutah proti Nemčiji, katere so vsako našo napako kaznovale z zadetkom. Ni in ni šlo. Izgubile smo 20 : 27.

Še hujši »poraz« pa smo doživele ob spoznanju, da tri zmage in en sam poraz niso bili dovolj za uvrstitev v finalno skupino. V naši predtekmovalni skupini smo tri ekipe imele enako število točk, zaradi slabše gol razlike pa smo ravno me padle tja, kjer smo mislile, da nikoli ne bomo. Borba za 9. – 16. mesto.

Utrujene, razočarane in z občutkom, da se nam je zgodila strašna krivica, smo preživele prost dan, nato pa, 28.03.2006, skušale nazaj priklicati vso željo po zmagi v tekmi s Francijo. Kljub veliki borbenosti so Francozinje bile boljše in tekmo zasluženo zmagale 27 : 24.

Čeprav smo zabeležile dva zaporedna poraza, se nismo predale. Želele smo si zmage in čim boljše uvrstitve. Čakale so nas Slovakinje, 29.03.2006. Zbrale smo še zadnje atome moči in uspele zabeležiti novo zmago. Tekma se je končala z rezultatom 31 : 25.

S to zmago smo si priigrale tekmo za 13. ali 14. mesto. Ponovno nas je čakalo srečanje z ekipo Srbije, katerega smo pretopile v zasluženo zmago. Končni rezultat 32 : 14 priča o pravem zmagovalnem pristopu deklet, kljub temu da smo se borile »le« za 13. mesto na svetu!

V športu je včasih potrebno imeti tudi malce športne sreče, ki pa je me tokrat nismo imele. S samo dvema porazoma smo se uvrstile na končno 13. mesto. Vsa dekleta zaslužijo samo pohvale!

Ne smemo pa pozabiti izreči še zahvale vsem sponzorjem, ki so nam omogočili sodelovanje na Svetovnem prvenstvu:

 • SVET NEPREMIČNINE d.o.o.,
 • GORENJE GOSPODINJSKI APARATI,d.d.,
 • POSLOVNI SISTEM MERCATOR d.d.,
 • DEBITEL d.d.,
 • LIVARSTVO, STANE VIDMAR s.p
 • ZLATARSTVO MARIJAN KOSI s.p.
 • BOPIS d.o.o.,
 • SMART COM d.o.o.,
 • STEPA d.d.,
 • MIKROSTAR d.o.o.
 • ZŠRC
 • EPS GRAFIKA

Rokometna zveza Slovenije                                   Gimnazija Ljubljana – Šiška

Trenerka rokometnih odd.                                  Koordinatorka rokometnih  odd.

Sonja Čotar            .                                              Saša Vesel