Inštitut za šport

SODELOVANJE ROKOMETNIH ODDELKOV IN INŠTITUTA ZA ŠPORT iz  FAKULTETE ZA ŠPORT

Za rokometno igro so značilne številne hitre spremembe smeri, neposredni kontakti in gibanja z velikimi amplitudami v sklepih. Agilen značaj igre je povezan s številnimi nepričakovanimi situacijami, zunanjimi motnjami gibanja ter skrajnimi položaji telesnih segmentov, ki so lahko razlogi za veliko število poškodb pri rokometu. Zaskrbljujoče je dejstvo, da se s težkimi  poškodbami srečujejo že adolescenti.

Na Gimnaziji Šiška smo  se zato odločili, da v sodelovanju z Inštitutom za šport na Fakulteti za šport, ponudimo dijakom rokometašem s pomočjo izokinetičnih meritev kolenskega in ramenskega sklepa vpogled v njihovo stanje in možnost, da v svoj trenažni proces vključijo sklop preventivnih vaj.

V sodelovanju z Inštitutom za šport na Fakulteti za šport so dijaki opravili izokinetični meritvi, s katerimi so ugotovili moč mišic ramen in kolen in izpolnili vprašalnik o njihovem fizičnem stanju in naravi poškodb.

Na osnovi rezultatov meritev smo sestavili preventivni program vadbe, ga izvajali tri mesece, nato pa testiranje ponovili.

Sodelovanje z institutom za sport

Saša Vesel, športna koordinatorica rokometnih oddelkov, Janez Vodičar, vodja Inštituta za šport, Sonja Čotar, trenerka rokometnih oddelkov